derfor bliver politikere aldrig enige

Hvornår har du sidst hørt en politiker sige “Hov vent, du har jo faktisk ret”? Eller endnu bedre, hvornår har du sidst givet dig i en politisk debat?

De fleste har nok aldrig hørt en politiker give sin konkurrent ret. Og det er ret vildt, når de nu snakker om det samme emne. Så hvorfor er det lige, at det her sker?

En grund er selvfølgelig, at vi som mennesker ikke kan lide at være forkert på den. Eller, faktisk synes vi måske slet ikke vi er forkert på den. Den man tror allermest på i verden er en selv, og det betyder selvfølgelig, at man ikke vil fortælle sig selv, at man har en helt forkert holdning. Du vil ikke til at miste status.

Har du stemt liberalt hele livet, vil du ikke fortælle dig selv, at du har været forkert på den i al den tid. Derfor vælger du ikke at stemme rødt næste gang – også selvom det måske endda er dem, som har fat i den lange ende. Du kender det sikkert også fra diskussioner, hvor man går på google og finder den første hjemmeside, der giver en selv ret.

derfor bliver politikere aldrig enige

En anden grund er vores syn på verdenen. Hver gang du bliver stillet et spørgsmål, har du ofte en holdning til det allerede inden du bliver spurgt. Denne holdning kommer ud fra dit syn på verdenen, og er noget du har bygget op siden du var barn. Dette syn på verdenen er noget af det sværeste at skifte, fordi det ligger så dybt i os. Ligegyldigt hvor meget Pernille Skipper prøver at overtale en gut fra Liberal Alliance om, at det er vigtigt at løfte i fællesskab, er han uenig. Og det er han, fordi han har et helt anderledes syn på verdenen (sikkert noget med en smed og lykke).

Den tredje grund er vores relationer. Der er stor sandsynlighed for, at dine venner er mennesker, der minder utroligt meget om dig selv. I går i nogenlunde samme tøj, hører nogenlunde det samme musik, arbejder med nogenlunde det samme og stemmer på nogenlunde det samme. Stemmer alle rødt, skal du altså være det sorte får, hvis du pludselig vil gå mod flokken og stemme liberalt. Og som det flokdyr vi er, prøver vi selvfølgelig at beholde vores position inde i stammen.

Alt det her gælder dog ikke kun i politik. Det er ofte samme spilleregler, hvad end du har en fodboldklub, tøjmærke, bilmærke eller religion.