god og dårlig feedback

Har du nogensinde fået feedback der var virkeligt dårligt givet? Eller er du måske bange for, at den feedback du giver en anden person kan ødelægge forholdet mellem jer?

Feedback kan være noget af det sværeste at give, men alligevel har de færreste træning i at give det. Og får man dårlig feedback, kan man hurtigt som modtager blive sur og træt af projektet. Derfor er det godt, at lære at give god feedback: Ved at give en kort analyse, i stedet for din mening om det.

At give din mening er langt det nemmeste, da meninger ikke kræver argumenter, og man samtidig ikke kan være forkert på den. Problemet er bare, at folk hader hver gang, at du giver din mening. Man kan ikke bruge din mening til en skid, og ofte skaber den mere forvirring end den gavner – Derfor gider folk ikke høre om din mening, selvom man selv synes, at det var den bedste tilføjelse til projektet længe.

Du kender det måske, når folk siger “Jeg synes den skrifttype er for stor” eller “Jeg synes hjemmesiden skulle være mere farverig”. Det er den værste feedback man overhovedet kan give, for det er bare ens holdning.

god og dårlig feedback

I stedet skal man give en kort analyse, hver gang man giver feedback. Feedback som “Jeg har set undersøgelser der viser, at iPhones markedsandele stiger i Danmark – har du overvejet at udvikle til iPhones også?” eller “Jeg har erfaring med, at grøn kan være en god farve til knapper, hvis man vil have folk til at trykke på den” er super feedback at modtage.

Giver du en god analyse af deres ting, vil modtageren elske dig, fordi det rent faktisk er brugbart, og på ingen måde kan angribe dem som person, som holdninger nogle gange kan føles som. Det får dig også til at se klogere ud, når du ikke længere snakker lort, men i stedet giver en kort analyse af tingene.

En sidste ting:
Hvis du mødte Elon Musk eller Bill Gates på gaden, ville du selvfølgelig gøre som de siger – også selvom det bare er deres mening. Dette skyldes, at du regner med der ligger en del analyse bag deres meninger, siden de er blevet så gode indenfor deres felt. Der er desværre stor sandsynlighed for, at dine teammedlemmer ikke synes, at det samme gælder om dine meninger.